Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A szőlőmagolaj: a bogyóba zárt kincs - hajra, fejbőrre

A természetgyógyászok szerint a szőlő legértékesebb alkotóeleme a szőlőmag, és pedig azért, mert abból préselhető ki hideg sajtolással a szőlőmagolaj. A szőlőmagolaj már a középkorban népszerű étkezési olaj volt, kozmetikai célokra is használták, továbbá a tradicionális népgyógyászatban is elterjedt mind külsőleges, mind belsőleges használata. Manapság minden tudatos táplálkozást követő ínyenc konyhában nagyra értékelik kellemes, telt gyümölcsös-, diós íze miatt.

Honnan származik a szőlőmagolaj?

Az ősz ezen értékes gyümölcse az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, már az ősi egyiptomi falfestményeken látható, hogy kedvelt csemege volt nem csak a gyümölcs, hanem a belőle készített ital is. Magyarország területén többezer éves hagyománya van a szőlőtermesztésnek, erről az ásatások során előkerült szőlőlevél lenyomatok és tárgyi ábrázolások is tanúskodnak.

Miért olyan drága a szőlőmagolaj?

200 kg szőlőből körülbelül 15 kg szőlőmagot lehet kinyerni, majd kíméletes hidegen sajtolással legfeljebb egy liter szőlőmagolaj állítható elő belőle.

Miért értékes a szőlőmagolaj?

A szőlőmagolaj érett szőlőszemek magvából készül, és linolénsav tartalmával tűnik ki. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Az E-vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthociánokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procianidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Miért jó az szőlőmagolaj a hajra, bőrre, körömre?

A haj egészségének a megőrzése szempontjából a növényi olajok kimondottan nagy jelentőségűek, felhasználási lehetőségeire a szépségipar is felfigyelt. A szőlőmagolaj jótékony hatásai között ritkábban említik, hogy jót tesz a bőr, a haj egészségének is. Ez a nagyon értékes, hatékony növényi olaj megoldást kínálhat hajhullás, korpásodás, hajvékonyodás, vagy száraz haj esetén, mivel a benne található linolénsav stimulálhatja a haj növekedését.

Az olaj flavonoidokat is tartalmaz, ezek erős antioxidánsok, hozzájárulhatnak az egészséges, dús és lágy hajkoronához, hogy a fejbőr megfelelően tudjon lélegezni, a vérellátás/vérkeringés visszaállhasson az optimálisabb szintjére. A hajas fejbőrön elmasszírozott szőlőmagolaj segítheti a hajhagymák regenerálódását. Hajvégápolóként, töredezett hajra is eredményesen használható.

Tudtad?

I. Miksa és a szőlőmagolaj monopólium: I. Miksa magyar király nevéhez fűződik a szőlőmagban rejlő lehetőségek felfedezése. Értékes voltát az is jól alátámasztja, hogy 1596-ig császári monopólium volt a szőlőmagolaj előállítása. Bár már régi időkre visszavezethető a szőlőmagolaj jótékony hatásának felismerése, tudományos magyarázatot és a szőlőmagolaj szervezetre gyakorolt kedvező hatásáról először Dr. Szentgyörgyi Albert, Nobel-díjas tudósunk írt.